Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Verbonden aan het Noorderlicht
Leanne Steeghs
Werkzaam als systemisch trainer, opleider en teamcoachProfessional uit het boek Veldwerk
Workshophost bij Het Noorderlicht Boekenkast
Leanne is systemisch trainer, teamcoach en auteur van ‘Systemisch wijzer’. Zij is verbonden aan verschillende opleidingsinstituten in Nederland en België en veelgevraagd gastdocent voor systemische workshops. Haar demo’s met ondertiteling van de onderstroom geven beweging en zijn een boost voor het lerend vermogen van mens, team en organisatie.
Boekenkast van Leanne Steeghs
In de boekenkast van Leanne vind je een selectie van haar favoriete boeken. Het zijn boeken die haar hebben geïnspireerd in haar ontwikkeling zowel als professional en persoonlijk. Je vindt er bijvoorbeeld titels over systemisch werk & opstellingen, coaching, leiderschap en spiritualiteit. Laat je inspireren!
Mijn favoriet: De maskermaker
Het boek beschrijft zes karakterstructuren vanuit de ontwikkelingspsychologie in combinatie met hun fysieke verschijningsvorm. De karakterstructuren en maskers vormen een rijk ‘kijkkader’ en een verfijnde lens om mensen te lezen, te doorgronden en begrijpen. Je leest in het eerste deel hoe ieder masker vanuit een bepaalde ontwikkelingsfase is ontstaan en welke polariteit hier hoofdzakelijk speelt. Wat zet iemand op de voorgrond en wat is er (meer) in de schaduw terecht gekomen? Je leert hoe je iemands masker(s) in gedrag kunt herkennen, maar ook in zijn/haar lichamelijke weerspiegeling. Het tweede deel van het boek beschrijft welke leerlijn er oplicht voor ieder masker en geeft je handvatten om mensen op identiteitsniveau te begeleiden. Kortom: een verrijkend en verdiepend boek!
Leanne’s andere favoriete boeken
‘Systemisch coachen’ van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder
Dit is wat mij betreft een goed vervolg als je – na de kennis van de systemische principes – dieper wilt duiken in de onderstroom. De auteurs zetten de uitgangspunten van systemisch werken op een rij en leggen de drie ‘gewetens’ en de meest voorkomende patronen in familie- en organisatiesystemen op een duidelijke manier uit.
‘Stuck – Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur
Philippe is een pionier op het gebied van trauma in organisaties en deelt in dit boek zijn rijke kennis, ervaring en meest recente vondsten. Zijn veldwerk en onderzoek in dit onontgonnen gebied is volop in beweging, wat blijkt uit de extra honderd bladzijden met nieuwe inzichten die hij toevoegde aan bij laatst verschenen druk van het boek. Het is daarom een gul, rijk en conceptueel boek, geschreven in begrijpelijke organisatietaal en dito visuals. Een must-read voor iedere organisatiewerker!
‘Systemisch adviseren’ van Anton de Kroon en Siebke Kaat
Een handig praktijkboek voor adviseurs en iedereen die iets wil veranderen, verbeteren of begrijpen over het functioneren van zijn team of werk. Met onder andere een lijst met vragen bij iedere basisbehoefte (= systemisch principe) om te stellen bij het verkennen van een (potentiële) opdracht.
‘Systemisch wijzer’ van Leanne Steeghs en Siets Bakker
Ons ‘eigen boek’ is een praktisch en helder geschreven handboek waarin de kennis uit familie en organisatie-opstellingen op een heldere en nuchtere manier wordt vertaald naar de werkvloer. Je leest welke drie oerkrachten (= systemische principes) er werken in de onderstroom van organisaties en teams, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar systemisch werk is dit boek een goed begin, ook omdat de voorbeelden tot ieders verbeelding spreken!