Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Recensie
Siebke Kaat – Recensie over Denkadviseren van Edu Feltman
Een heerlijk boek voor iedereen die wil leren hoe je de ander kunt stimuleren (niet ‘helpen’) om zijn bestaande beelden, interpretaties en gedachten over de werkelijkheid te veranderen, zodat er een nieuw werkelijkheidsbeeld ontstaat.
- Siebke Kaat
- 28 februari 2022
- 2 minuten leestijd
Denkadviseren is geen boek uit de systemische stal, en gaat van een heel andere werkwijze uit. Maar het mooie is, dat de onderliggende houding van de denkadviseur voor mij naadloos past op de houding van de systemisch adviseur of coach. In het (denkadvies-)gesprek produceert de adviesvrager (en niet de ‘adviseur’) zelf het advies dat zijn probleem oplost. Dit vraagt van de adviseur dat hij onbevangen, aandachtig en geheel belangeloos aanwezig is. Voor mij past dit precies op de basishouding van de systemisch adviseur.
Het boek laat in vele voorbeelden zien wat het betekent om belangeloos verwonderde aandacht te hebben (en niet: ‘zorgzaam en verantwoordelijk’), en een echt open, waardige en gelijkwaardige adviesrelatie aan te gaan. Denkadviseren vraagt als basis dat de adviseur een ‘leeg’ zelfbewustzijn heeft, waardoor hij betrokken kan zijn ‘op’ (en niet ‘bij’) het verhaal van de klant. Alleen door een inhoudelijke en relationele ‘onverschilligheid’ kan de adviseur onbevangen en belangeloos aandacht geven, heel goed opletten en luisteren naar de klant.
Dit geeft voor mij een hele praktische invulling van ‘het lege midden’ waar je als organisatie- of familieopsteller heen gaat om goed een opstelling te kunnen begeleiden of faciliteren. Omdat ‘denkadviseren’ zich richt op een gesprek (en niet een opstelling) krijg je een mooie inkleuring hoe je ‘leeg aanwezig’ kunt zijn in een gesprekssetting. Ook zie je hoeveel lef er voor nodig is om in een andere contractering te stappen: “Wat ik kan bieden, is onbevooroordeelde aandacht en wat dat jou gaat opleveren, kan ik je niet voorspellen”(blz. 83). Fantastische weergave van gelijkwaardigheid en het weerstaan van de wens tot helpen, waar Bert Hellinger over spreekt (in: De kunst van het helpen).
Kortom: een gemakkelijk leesbaar boek met vele voorbeelden, die je veel leren over de basishouding van systemisch coach/adviseur, terwijl het leuke is, dat het boek zich geheel niet baseert op de systemische benadering of de basisprincipes van Bert Hellinger over de helpende houding.