Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Interview
William Wilson – Zo doe ik het
In dit interview vertelt een opleider van opstellers hoe zij het doen, wat ze belangrijk vinden, wat hun opvattingen zijn. Soms denken verschillende opleiders er hetzelfde over, soms verschillend. Zij vertellen hoe ze werken en omgaan met een aantal belangrijke theoretische concepten die gebruikt worden bij opstellingen. Deze interviews komen uit het boek Veldwerk - 'Meters maken' in Systemisch Werk & Opstellingen.
- Uit boek Veldwerk
- 31 augustus 2020
- 3 minuten leestijd
WERK JE MET OF ZONDER EEN CLIËNTVRAAG? WAAROM ZO?
Ik werk met een cliëntvraag die voorwaarts gericht is, dus met een bepaald verlangen voor (nabije) toekomst. Dit geeft focus zodat achterwaarts in het systeem van herkomst kan oplichten welke verstrikking er speelt, waardoor deze vraag of verlangen manifest is bij de cliënt.
WIE KIEST DE REPRESENTANTEN?
De cliënt kiest in eerste instantie de representanten. Later in de opstelling plaats ik zelf nog wel eens iemand bij in de rol van bijvoorbeeld Opa, Oma, Dood of juist Leven of het Geheim.
WANNEER MOGEN DE REPRESENTANTEN BEWEGEN OF PRATEN?
De representanten zijn in eerste instantie dienend aan de vraag van de cliënt (hoewel ze zelf ook iets leren door op die plek te komen). Ik zie toe op het principe dat de cliënt van binnen kan aannemen. Representanten bewegen of praten op mijn verzoek.
MAAK JE GEBRUIK VAN SYSTEMISCHE ZINNEN? BIJVOORBEELD DOOR DE REPRESENTANT UIT TE LATEN SPREKEN ‘IK ZIE JE?’ WAAROM WEL OF NIET?
Ja, ik geef voortdurend zinnen aan om uit te spreken door cliënt en/of door de representanten. Soms zegt iemand net iets in zijn/haar eigen woorden maar meestal zit ik wel erg raak. Dus het helpt om te verdiepen en deelnemers voelen zich gehoord en gezien.
WIE KRIJGT HET MEESTE AANDACHT? (CLIËNT, OPSTELLER, REPRESENTANTEN, VRAAG, TOESCHOUWERS?)
Mijn focus is bij de cliënt want de opstelling is dienend aan zijn/haar proces (van binnen). ´Wat is hetgeen dat beklijft?´ vraag ik me voortdurend af. Ook ben ik met mijn aandacht steeds weer terug bij mezelf omdat mijn lichaam en gevoel mijn instrument van waarneming is. Wat roept het in mij op en welke overdracht kan ik thuisbrengen bij mijn eigen geschiedenis.
“ALTIJD GEEF IK
EEN OPDRACHT MEE
OM DE PERSOONLIJKE TAAK
NOG WAT VERDER BEET TE PAKKEN.
DAT HELPT EN VERSNELT
DE INTEGRATIE VAN ZAKEN”.
– William Wilson
HOE INTERPRETEER JE DE VRAAG VAN DE CLIËNT? BLIJF JE LETTERLIJK BIJ DE VRAAG? WERK JE MET DE VRAAG DIE NIET GESTELD IS? WERK JE MET DE VRAAG ALS SYMPTOOM VAN IETS ANDERS? WAT IS DE VRAAG WAAR JE MEE WERKT?
In de intake (voorgesprek) vindt eigenlijk het belangrijkste werk plaats. Daarin heeft de vraag zich te verdiepen tot de essentie van het vraagstuk en het bijbehorende primaire gevoel: bang, boos, bedroefd, schuld, schaamte, …. Dit primaire gevoel is als een kompas in mijn binnenwereld. Naast de overgave aan het Veld en het Niet-Weten kan ik vertrouwen op dit innerlijk kompas.
WIE BEPAALT OF HET EEN ‘GOEDE’ OPSTELLING IS? OP BASIS VAN WAT?
Een goede opstelling is wanneer de cliënt een stap voorwaarts heeft gezet in het ophalen van een inzicht, een ervaring en een persoonlijk taak. Dit maakt dat het niet bij een eenmalige activiteit blijft, maar daadwerkelijk een transformatieproces op identiteitsniveau in gang zet of een flinke stap verder brengt.
HOE BELANGRIJK VIND JE HET OM REPRESENTANTEN TE ONTROLLEN EN HOE DOE JE DAT?
Ik zeg aan het begin dat we de diepere laag van intimiteit openen en weer sluiten. In het bedanken van de representant, vaak met een hug of knuffel, geef je de representant aan: ´laat maar los wat niet van jou is´. Soms is het nodig om wat meer worden te wijden aan het ontrollen wanneer er energie blijft kleven.
WAT DOE JE NA DE OPSTELLING? GA JE DE OPSTELLING BESPREKEN? GEEF JE GEBRUIKELIJK EEN OPDRACHT MEE? NEEM JE ENIGE TIJD LATER NOG CONTACT OP?
De opstelling heeft vrijwel nooit een toelichting nodig. Hoogstens een stukje theorie. Altijd geef ik een opdracht mee om de persoonlijke taak nog wat verder beet te pakken. Dat helpt en versnelt de integratie van zaken. Cliënten kunnen in een traject zijn en dan zie ik ze weer. De uitreiking tot contact is vanuit de cliënt (eigen autonomie).
WELK ADVIES HEB JE VOOR LEZERS VAN DIT BOEK?
Zorg dat je een stevige opleiding volgt bij een ambachtsschool en een ambachtelijke opsteller. En daarna heel veel meters maken om het systemisch werk in je eigen lijf en systeem te integreren. En dan gaandeweg je eigen stijl ontwikkelen.