Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Interview
Elmer Hendrix – Zo doe ik het
In dit interview vertelt een opleider van opstellers hoe zij het doen, wat ze belangrijk vinden, wat hun opvattingen zijn. Soms denken verschillende opleiders er hetzelfde over, soms verschillend. Zij vertellen hoe ze werken en omgaan met een aantal belangrijke theoretische concepten die gebruikt worden bij opstellingen. Deze interviews komen uit het boek Veldwerk - 'Meters maken' in Systemisch Werk & Opstellingen.
- Uit boek Veldwerk
- 31 augustus 2020
- 3 minuten leestijd
WERK JE MET OF ZONDER EEN CLIËNT VRAAG? WAAROM ZO?
Ik vind het onbelangrijk of een cliënt een vraag kan verwoorden. Wel is het belangrijk dat er een thema is dat gezien wil worden. Dus zonder concrete vraag kan er toch gewerkt worden.
WIE KIEST DE REPRESENTANTEN?
Ik. Ik hoef er niet over na te denken of naar ‘gelijkenissen’ te zoeken. Ik kan alleen maar (systemisch) intuïtief kiezen. Ik ervaar dat dit effectiever werkt.
WANNEER MOGEN DE REPRESENTANTEN BEWEGEN OF PRATEN?
Vrijwel altijd mogen ze bewegen, maar praten sta ik niet toe, behalve natuurlijk wanneer er een vraag gesteld wordt. Uiteraard voel ik mee of de beweging uit de ziel komt, en niet vanuit een (wens)gedachte.
MAAK JE GEBRUIK VAN SYSTEMISCHE ZINNEN? BIJVOORBEELD DOOR DE REPRESENTANT UIT TE LATEN SPREKEN ‘IK ZIE JE?’ WAAROM WEL OF NIET?
Jazeker. Zinnen kunnen buitengewoon helpend zijn om een proces op gang te brengen of te ondersteunen. In mijn boek ‘Zinnen die de ziel raken’ beschrijf ik hoe je dat kunt doen.
WIE KRIJGT HET MEESTE AANDACHT? (CLIËNT, OPSTELLER, REPRESENTANTEN, VRAAG, TOESCHOUWERS?)
Dat, wat in het moment de aandacht het meeste nodig heeft. Aangezien dit werk fenomenologisch is, valt dat nooit van tevoren te zeggen. Sowieso dient te allen tijde het overgrote deel van de aandacht bij de begeleider zelf te zijn. Verbonden met het innerlijk lichaam.
“ZINNEN KUNNEN
BUITENGEWOON
HELPEND ZIJN
OM EEN PROCES
OP GANG TE BRENGEN
OF TE ONDERSTEUNEN
– Elmer Hendrix
HOE INTERPRETEER JE DE VRAAG VAN DE CLIËNT? BLIJF JE LETTERLIJK BIJ DE VRAAG? WERK JE MET DE VRAAG DIE NIET GESTELD IS? WERK JE MET DE VRAAG ALS SYMPTOOM VAN IETS ANDERS? WAT IS DE VRAAG WAAR JE MEE WERKT?
Ook dat is fenomenologisch. Ik laat per definitie altijd de opstelling spreken, ook wanneer de cliënt geen enkele relatie kan leggen tot de vraag. Soms komt de opstelling overeen met de vraag, soms ook helemaal niet. De opstelling is altijd wijzer en weet wat er eerst gezien wil te worden.
WIE BEPAALT OF HET EEN ‘GOEDE’ OPSTELLING IS? OP BASIS VAN WAT?
Je zou kunnen stellen dat het plaatsvinden van een helende beweging een maatstaf is voor een ‘goede’ opstelling. En hoewel het voor een ‘leek’ niet altijd duidelijk is of de beweging helend is of niet, is deze over het algemeen toch wel voor veel aanwezigen waarneembaar.
HOE BELANGRIJK VIND JE HET OM REPRESENTANTEN TE ONTROLLEN EN HOE DOE JE DAT?
Wanneer een begeleider denkt dat representanten ‘ontrolt’ dienen te worden, is dat nodig. Ik vind dat helemaal niet nodig, dat gaat helemaal vanzelf. Ik zeg: ‘stap er allemaal goed uit’ en dat blijkt meer dan voldoende. Ook dit heeft te maken met de innerlijke houding van de begeleider.
WAT DOE JE NA DE OPSTELLING? GA JE DE OPSTELLING BESPREKEN? GEEF JE GEBRUIKELIJK EEN OPDRACHT MEE? NEEM JE ENIGE TIJD LATER NOGÂ CONTACT OP?
Wanneer het helpend lijkt om nog wat toe te lichten, doe ik dat, zodat de gedachten en ideeën van de cliënt de opstelling niet nadelig beïnvloeden. Verder laten we het aan de ziel over. Ik geef nooit opdrachten mee, en ik neem al helemaal geen contact op.
WELK ADVIES HEB JE VOOR LEZERS
VAN DIT BOEK?
Systemisch werken is een ambacht, wat veel tijd vraagt om je eigen te maken. Tip: volg een gedegen opleiding en oefen heel veel. Dat is de enige manier om het te leren.