Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Interview
Evelien Hogeweg – Zo doe ik het
In dit interview vertelt een opleider van opstellers hoe zij het doen, wat ze belangrijk vinden, wat hun opvattingen zijn. Soms denken verschillende opleiders er hetzelfde over, soms verschillend. Zij vertellen hoe ze werken en omgaan met een aantal belangrijke theoretische concepten die gebruikt worden bij opstellingen. Deze interviews komen uit het boek Veldwerk - 'Meters maken' in Systemisch Werk & Opstellingen.
- Uit boek Veldwerk
- 31 augustus 2020
- 3 minuten leestijd
WERK JE MET OF ZONDER EEN CLIËNT VRAAG? WAAROM ZO?
Ik werk bijna altijd met een gerichte cliënt vraag. Een vraag geeft richting aan een opstelling en er kan zich dan dat ontvouwen, laten zien wat er op dat moment toe doet. Een andere vraag kan iets anders laten zien van de cliënt.
WIE KIEST DE REPRESENTANTEN?
De cliënt kiest in eerste instantie zelf de representanten, representanten die er later bij gehaald worden kies ik zelf meestal.
WANNEER MOGEN DE REPRESENTANTEN BEWEGEN OF PRATEN?
Representanten mogen bewegen of praten wanneer ik ze daartoe uitnodig, of als ik ze vraag hun bewegingen te volgen.
MAAK JE GEBRUIK VAN SYSTEMISCHE ZINNEN? BIJVOORBEELD DOOR DE REPRESENTANT UIT TE LATEN SPREKEN ‘IK ZIE JE?’ WAAROM WEL OF NIET?
Ja, ik maak gebruik van systemische zinnen. Zinnen kunnen behulpzaam zijn om verstrikkingen op te lossen en heling te bewerkstelligen. Ik check wel altijd of ze voor de representanten kloppen, de zinnen luisteren nogal precies. En soms komen cliënten zelf met een zin. Het geeft cliënten tevens inzicht in wat
voor verstrikkingen ze hebben vastgezeten, ik ‘ondertitel’ dat vaak ook voor ze. Ik vind het belangrijk om hier mijn visie wat heling is toe te lichten: het aannemen van de werkelijkheid zoals die was of is, is een belangrijke stap naar heling. De werkelijkheid dient genomen te worden om aanvaarding en zelfliefde te bewerkstelligen. Daarnaast kan een (familie)opstelling voor innerlijke heling zorgen. Innerlijk heling betekent dat de cliënt weer in contact kan
komt met de verloren gewaande essentiële eigenschappen van zichzelf. Eigenschappen zoals vertrouwen, kracht, overgave, een eigen plek hebben, vreugde, gewenst zijn, liefde, zijn in essentie niet verloren gegaan en daar kan weer contact mee gemaakt worden. Dat geeft vertrouwen in het leven.
WIE KRIJGT HET MEESTE AANDACHT? (CLIËNT, OPSTELLER, REPRESENTANTEN, VRAAG, TOESCHOUWERS?)
Ik zorg er altijd voor dat ik contact houd met de cliënt, vaak blijf ik een tijdje bij de cliënt zitten. De cliënt heeft uiteindelijk het werk te doen. Vaak stimuleer ik de gevoelens te uiten die een opstelling kunnen oproepen.
“HET BELANGRIJKSTE IS
DAT DE CLIËNT
ZELF BINDING, GEVOELSCONTACT
HEEFT MET DE VRAAG”.
– Evelien Hogeweg
HOE INTERPRETEER JE DE VRAAG VAN DE CLIËNT? BLIJF JE LETTERLIJK BIJ DE VRAAG? WERK JE MET DE VRAAG DIE NIET GESTELD IS? WERK JE MET DE VRAAG ALS SYMPTOOM VAN IETS ANDERS? WAT IS DE VRAAG WAAR JE MEE WERKT?
Het belangrijkste is dat de cliënt zelf binding, gevoelscontact heeft met de vraag. In het vraaggesprek voor de opstelling begint zorg ik daarvoor. Dan blijkt er soms iets anders onder te zitten en de opstelling kan ook nog iets anders tonen.
WIE BEPAALT OF HET EEN ‘GOEDE’ OPSTELLING IS? OP BASIS VAN WAT?
Een opstelling komt meestal organisch tot een einde. Het voelt rond. Er is gezien wat gezien moest worden, gevoeld wat gevoeld moest worden. Ik check ook altijd nog met de cliënt of het rond voelt.
HOE BELANGRIJK VIND JE HET OM REPRESENTANTEN TE ONTROLLEN EN HOE DOE JE DAT?
Ik vraag aan het eind van de opstelling of representanten uit de rol willen stappen en check daarna of dat gelukt is. Soms moet iemand daarbij geholpen worden en dat laat ik dan door cliënt met een aantal zinnen doen.
WAT DOE JE NA DE OPSTELLING? GA JE DE OPSTELLING BESPREKEN? GEEF JE GEBRUIKELIJK EEN OPDRACHT MEE? NEEM JE ENIGE TIJD LATER NOG CONTACT OP?
Ik bespreek de opstelling niet maar geef wel soms nog wat toelichting. Soms geef ik opdrachten mee. Ik neem zelf geen contact op maar laat altijd weten dat ze wel met mij contact mogen opnemen als dat nodig is.
WELK ADVIES HEB JE VOOR LEZERS VAN DIT BOEK?
Met opstellingen werken we met grote velden, dader- slachtofferschap, dood en leven, voorouderlijke velden etc. Zorg dat je daar diepgaand zelf in gekeken hebt. Laat je gedegen opleiden.