• Gratis verzending vanaf €20 in NL | €40 in BE
  • Op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende werkdag in NL in huis
  • Unieke workshops i.s.m. auteurs

Podcast

Ingrid Dykstra – Vrede voor de doden – Hoe opstellingen en theologie samenkomen

Is het passend om in het systemische veld een beweging te maken naar de overledenen in de generaties achter je, met het verlangen om misschien alsnog iets te kunnen doen aan het leed of onrecht dat daar was? Je voorouders hebben allang hun leven geleefd en hun lot gedragen. Gaat het nog wel om bevrijding uit een zwaar lot of eerder om daarmee gezien te worden, dus om erkenning?

Vaak merk ik dat mensen die voor het eerst met het systemische veld en systemische inzichten in aanraking komen, een beweging maken naar de overledenen in de generaties achter hen, met het verlangen om misschien alsnog iets te kunnen doen aan het leed of onrecht dat daar was. Ik heb het niet over verstrikking of identificatie met iemand uit de voorgeschiedenis, want dat speelt zich meer op het onbewuste vlak af. Ik heb het over mensen die bewust hun familiegeschiedenis induiken om gebeurtenissen in de voorgaande generaties te onderzoeken, omdat ze bijvoorbeeld door een opstelling erg geraakt zijn door het lot van hun voorouders.

Is dat passend? Je voorouders hebben allang hun leven geleefd en hun lot gedragen. Je zou kunnen zeggen dat voor de meesten van hen met de dood hun lot is voltooid, er mag rust zijn. Voor hen gaat het niet meer om bevrijding uit een zwaar lot, maar eerder om daarmee gezien te worden, dus om erkenning.

Cursusdeelnemers hoor ik wel eens dingen zeggen als ‘Ik blijf er onrustig over.’ Deze innerlijke onrust leidt dan tot de drang om alsnog iets te willen oplossen.

In opstellingen zie je ook wel eens onrust bij de overledenen zelf. Dan hebben ze nog iets nodig om tot rust te kunnen komen. Meestal gaat het ook dan puur om ‘gezien worden’, om erkenning van hun lot van toen. Door dat vol aan te kijken krijgt deze persoon zijn of haar plek, komt daar rust.

Het is niet passend dat wij, degenen die veel later geboren zijn, menen dat we daar in het verleden nog iets kunnen betekenen, in gebeurtenissen zo ver voor onze tijd. Ten opzichte van de grootsheid van eerdere gebeurtenissen zijn wij klein! En als er toch onrust blijft bij de doden, dan wil dat vooral zeggen dat wij iets van hen op ons hebben genomen dat terug wil naar waar het hoort, tot rust wil komen in de voorgeschiedenis.

In veel opstellingen heb ik ervaren, hoe het afdalen van de ziel in de oergrond iets heel groots en bijna heiligs is. Daarom vraagt dat om ontzag – in ontzag zit eerbied, wat een gepaste houding is, en ook iets van vrees, wat ook passend is in het aangezicht van dit grootse dat wij niet kennen.

Ja, ook ik ken de aandrang om het verleden te willen helen, ik was sterk verbonden met het lot van mijn oma en mijn moeder. In het licht van het lot van mijn voorouders lag de oplossing steeds weer dicht bij mijzelf. Opstellingen over het thema ‘moeder’ waren voor mij altijd behoorlijk emotioneel, pijnlijk ook. Ik wilde dan liever iets oplossen voor haar dan dat ik kon buigen voor hoe alles voor haar geweest was. En het heeft me heel erg verrast dat er, toen mijn moeder eenmaal was gestorven, een grote rust in me neerdaalde. Voor die tijd had ik het idee, dat het na haar dood vast nóg onrustiger zou worden. Maar het tegendeel gebeurde, er is diepe rust over me gekomen en ik heb het wonderlijke gevoel, dat ook zij eindelijk diepe rust ervaart. Zonder dat ik er iets voor heb gedaan! Haar lot is volbracht. En nu is het mijn beurt om mijn lot op passende wijze te volbrengen.

– Ingrid Dykstra

(Vertaling Anneke Meiners)

Meer luisteren uit deze serie: Dykstra&Meiners

Producten bij dit artikel

Privé: Kind en familielot
Ingrid Dykstra
 22,95
Het verbindende veld
Jan Jacob Stam
 19,95 Koop Het verbindende veld

Verdieping

Recensie

Ingrid Dykstra

Ingrid is van Duits-Nederlandse oorsprong, woont in Duitsland en geeft opleidingen, workshops, seminars en consulten over Familieopstellingen in Duitsland, Nederland, België, Spanje en Rusland. Zij is een van de eerste geweest die systemisch is gaan werken met kinderen, jongeren en gezinnen en is daar inmiddels een autoriteit in. Zij heeft twee boeken over dit onderwerp op haar naam staan, 'Kind en Familielot' en 'Familieopstellingen met Kinderen en Jongeren'. Hoe raak je uit balans, lichamelijk of geestelijk, en wat helpt om weer in balans te komen? De belangrijkste lessen daarover kreeg Ingrid Dykstra van kinderen en jongeren die uit balans raakten. Niks raakt haar dieper dan kinderen die in hun gedragsproblemen, ziekten of psychische nood naar een familiethema of disbalans verwijzen, die op een dieper niveau bereid zijn om deze last te dragen. Of de vele volwassenen die dat onbewust nog steeds als kind voor hun ouders doen. Het systemisch werk brengt iedereen die bij de familie hoort in beeld. In haar praktijk voor systemisch werk in Hamburg en in een aantal praktijken in Nederland biedt Ingrid individuele sessies, hulp aan paren, gezinnen, kinderen en jongeren. Ook geef zij supervisie aan collega’s, aan mensen die met mensen werken. Ingrid werkt nu ruim vijfentwintig jaar systemisch met mensen die met de meest uiteenlopende aanleidingen, zorgen en vragen bij me komen. Ook heeft Ingrid jarenlang met Kinder- en Jeugdzorg Hamburg samengewerkt en met de familierechtbank, wat haar een diepe inkijk heeft gegeven in menselijke noden. Haar opa was een Nederlander en daarom heeft Ingrid van kinds af aan al een bijzondere band met Nederland. Ingrid is er heel blij mee dat zij ook in Nederland dit werk kan doen. In 2020 heeft zij de Dykstra-Akademy in Nederland opgezet om speciaal al haar kennis in 3 verschillende opleidingen voor de Nederlanders in het Nederlands aan te bieden. Bert Hellinger zegt over Ingrid: “Ingrid komt zo dicht bij de essentie. De verborgen liefde die ook in moeilijke kinderen aanwezig is, maar die zich vaak door de omstandigheden waaraan ze zijn overgeleverd uit, in wat er aan de oppervlakte uitziet als gestoord gedrag. Met liefde voor alle lotgenoten, zowel het kind als de ouders, met een diep weten en met een schat aan rijke ervaring lukt het Ingrid om het kind en zijn ouders op een weg te voeren, waarbij ze zich uit de banden van een vroeger familie lot kunnen bevrijden. Daarbij bewonder ik zowel de moed als ook de behendigheid waarmee Ingrid werkt.”

Winkelwagen1
-
+