• Gratis verzending vanaf €20 in NL | €40 in BE
  • Op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende werkdag in NL in huis
  • Unieke workshops i.s.m. auteurs

Auteur en opleider

Jane Alice Coerts

Jane Coerts

Werkzaam als Systemisch begeleider, opleider en coach Boekenkast

Graag deel ik mijn passie voor leren en onderzoek ik met directies en leidinggevenden wat de volgende persoonlijke – , professionele -, en organisatie-ontwikkelstap is, vanuit het ‘nu’. Wat wil gezien worden? Wat opent het potentieel en het hart?

Bij elke ontmoeting neem ik mezelf mee, laat ik mezelf zien. Dan kan ik ook van anderen vragen zich te laten zien. Kennis en ervaringen (laten) delen, mensen in contact brengen met hun waarden, hun kwaliteiten, hun dieper weten, loopt als een rode draad door mijn leven.

Ik ben nieuwsgierig, analytisch, gepassioneerd, en heb een antenne voor dat wat in de schaduw ligt te wachten om ontdekt te worden. Als zeiler weet ik dat de kortste weg naar het doel niet altijd de snelste weg is en dat windstilte of droogvallen soms nodig is om te reflecteren, te verteren, het materiaal weer op orde te brengen, tot rust te komen. Dat tegenwind nodig is om scherp te blijven, en een storm om de boel op te schudden en te herijken: wat is nu nodig om weer op koers te raken?

“Je moet van twee kanten komen om elkaar te ontmoeten.”
– Stef Bos

Share

Boekenkast van Jane Coerts

In de boekenkast van Jane vind je een selectie van haar favoriete boeken.

Het zijn boeken die haar hebben geïnspireerd in haar ontwikkeling zowel als professional en persoonlijk.

Je vindt er bijvoorbeeld titels over systemisch werk & opstellingen, coaching, leiderschap en spiritualiteit. Laat je inspireren!

Mijn favoriet: Kerewin

In mijn boekenkast vind je romans, dichtbundels, kinderboeken en vakliteratuur over systemisch werken, omgang met verlies (persoonlijk en in organisaties), de uitdagingen in relaties, het enneagram, leiderschap, vitaliteit/burn-out, spiritualiteit (ik ben al jaren leerling bij de Ridhwan, een spirituele school opgericht door Hameed Ali).

De rode draad in alles waar ik van houd om te lezen is: iedereen maakt deel uit van een groter systeem en dit systeem heeft een grote invloed op je ontwikkeling, je menswording, je uitdagingen en patronen, je bestemming en niet te vergeten: je bronmateriaal.

Een boek dat altijd met me meereist is Kerewin van Keri Hulme. En deze prachtige systemische zin:

‘Ik heb me afgevraagd of iemand je ooit…’ hij haalt zijn schouders op, ‘ach, ik bedoel, heeft iemand je ooit zo gekwetst dat je niet meer van kussen houdt? Van liefde?’

Van: Hulme, Kerewin

 

Een andere parel: Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells. Een prachtige, ontroerende roman over verlies en eenzaamheid. En bovenal een grootse liefdesgeschiedenis.

En: Een klein leven van Hanya Yanagihara. Als ik naar de kaft krijg, krimpt mijn buik samen en ben ik weer in de Stadschouwburg van Amsterdam, waar Ramsey Nasr ons meeneemt in de wereld van Jude – een diep verwonde ziel – en zijn vrienden. Een meedogenloos boek.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan, er zijn zoveel prachtige boeken geschreven. Qua romans eindig ik hier met Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties van één Georgische familie beschrijft. Wat een boek!

Ik vroeg hem alleen de vragen te beantwoorden die van belang waren voor mijn onderzoek. Geen persoonlijke dingen meer. Geen naam die ik kende, niets meer over familieleden – alstublieft.

‘U moet uw eigen verhaal niet scheiden van uw geschiedenis, u moet niet proberen u van uzelf te amputeren. Wat u ook met al die dingen doet, u moet het niet op die manier doen.’

Ik verbood mezelf over woorden na te denken die een betekenis konden hebben, een betekenis die verder ging dan de banaliteiten van het leven, woorden die meer beschreven dan ik me wilde herinneren. Ik verbood mezelf meer woorden te gebruiken dan strikt noodzakelijk was om het dagelijks leven aan te kunnen.

 

Qua dichtbundels en liedteksten put ik steeds weer uit Stef Bos, Wende Snijders, Marieke Lucas Rijneveld, Rumi, Ida Gerhardt en vele anderen (veel van mijn lievelingsgedichten staan in mijn boek ‘Van burn-out naar levenszin. De natuurlijke ordening als helend principe’.)

 

Jane’s andere favoriete boeken

‘Traumasporen’ van Bessel van der Kolk
Zijn heldere kijk op trauma en de wegen naar herstel inspireren mij nog dagelijks. Dit boek moet deel uitmaken van elke psychologieopleiding!

‘Wanneer je lichaam nee zegt’ van Gabor Maté
Dit boek zou ik in een adem willen noemen. Ook al komt de term systemisch niet (vaak) voor in het werk van vander Kolk en Maté, hun vermogen om uit te zoomen en mensen te zien in hun context brengt de menselijkheid terug in het begeleiden van verwondingen.

‘De Maskermaker’ van Wibe Veenbaas, Joke Goudswaard
Dit boek is voor mij ook een zeer waardevol naslagwerk, zowel op individueel als op organisatieniveau. De polariteiten die beschreven worden in dit boek zijn voor mij zeer behulpzaam bij het ontwikkelen van gevoel voor de onderstroom.

‘De tekens verstaan’ van Wibe Veenbaas en Morten Hjort
Hierin worden de polariteiten meer in detail uitgewerkt voor het werken in of voor organisaties.

‘Stuck – Trauma in organisaties’ van Philippe Bailleur
Dit is een zeer belangrijk boek voor organisatiebegeleiders. Het laat zien dat ontwikkelruimte in organisaties pas ontstaat als het trauma erkend wordt, zodat het kan helen.

Natuurlijk staan er vele boeken van Jan Jacob Stam en Bert Hellinger in mijn boekenkast. Mijn favorieten: ‘Systemisch Coachen’ van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, Vleugels voor Verandering van Jan Jacob Stam, De kunst van het helpen van Bert Hellinger (een must voor elke begeleider!) en ‘De wijsheid is voortdurend onderweg’ van Bert Hellinger. Ik ga ervan uit dat deze boeken geen verdere toelichting behoeven.

 

Traumasporen
Bessel van der Kolk
De maskermaker
Wibe Veenbaas, Joke Goudswaard, Henne Arnolt Verschuren
De tekens verstaan
Morten Hjort, Wibe Veenbaas, Mirjam Broekhuizen, Jane Coerts
Stuck
Philippe Bailleur
Systemisch coachen
Jan Jacob Stam, Bibi Schreuder
De kunst van het helpen
Bert Hellinger
Een klein leven
Hanya Yanagihara

Verdieping

Podcast
Winkelwagen1
-
+