Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Verbonden aan het Noorderlicht
Kitty Talsma
Werkt als gezins- en familieopsteller, supervisor en trainerProfessional uit het boek Systemisch Bullet Journal van Het Noorderlicht Boekenkast
Kitty werkt als opsteller en supervisor bij WeLopstellingen. Ze heeft zich gespecialiseerd in gezinsvraagstukken, waarbij de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders: “Het beste wat je kunt doen voor je kind, is aan de slag gaan met jezelf”. Zij geeft workshops over de systemische wetmatigheden in samengestelde gezinnen.
Als opsteller werkt zij graag met de klassieke familieopstelling, waarbij zij zorgvuldig en vakkundig de oorsprong van de verstrikking aan het licht laat komen. Als supervisor gebruikt ze juist diverse opstellingsmethodes om de professionele en persoonlijke ontwikkeling van opstellers en coaches te stimuleren. Haar missie is om samen uit te zoeken waar het echt over gaat, zodat er ruimte komt voor wezenlijke verandering.
Boekenkast van Kitty Talsma
In de boekenkast van Kitty vind je een selectie van haar favoriete boeken.
Het zijn boeken die haar hebben geïnspireerd in haar ontwikkeling zowel als professional en persoonlijk.
Je vindt er bijvoorbeeld titels over systemisch werk & opstellingen, coaching, leiderschap en spiritualiteit. Laat je inspireren!
Mijn favoriet: De mijne zijn de liefste - Dynamieken in samengestelde gezinnen
Dit boek vertaalt de wetmatigheden uit het systemisch werk naar de dagelijkse praktijk van de samengestelde gezinnen. De schrijfsters leggen de pijnpunten bloot en nodigen de lezer uit om deze onder ogen te zien. Aan ieder samengesteld gezin gaat een vorm van verlies vooraf, namelijk het kerngezin dat is gebroken. De nieuwe samenlevingsvorm kan dit kerngezin nooit vervangen. Zij stellen dan ook voor om over samengestelde systemen te spreken om die illusie te doorbreken. Zij ontwikkelden de Stiefcirkel; waarbij eerlijkheid en erkenning van ieders pijn de basis vormen om samen vorm te geven aan het samengestelde systeem. Het boek leest heerlijk. Het is realistisch over de moeilijkheden en geeft tegelijkertijd hoop en handvatten tot het doen slagen!
Illusies, Ingeborg Bosch
Ingeborg heeft mijn kijk op gedrag en gevoelens voor altijd veranderd. In onze vroege jeugd hebben we situaties ervaren waar we volledig hulpeloos zijn geweest. Om deze situaties te overleven hebben we afweermechanismes ontwikkeld. Dat was toen van levensbelang, maar we blijven dit gedrag onbewust herhalen. We blijven in ons volwassen leven bezig om de oude pijn van vroeger niet te hoeven voelen. Wij zijn daar zo alert op dat een zucht, een opgetrokken wenkbrauw, het gelach bij de buren ons afweermechanisme kan activeren. We hebben de ILLUSIE dat we die pijn van vroeger nog kunnen voorkomen. Door de triggers te onderzoeken, kunnen we onze verdrongen oude pijn opsporen en doorvoelen. Dat blijkt veel minder erg dan ons systeem gelooft. Eigenlijk net als bij een opstelling: ook daar gaan we op zoek naar waar in het familiesysteem de pijn verdrongen moest worden en door het aan te kijken kan het dan weer gaan stromen