Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Verbonden aan het Noorderlicht
Siets Bakker
Werkzaam als spreker, organisatieadviseur, trainer, auteur Rake VragenAuteur bij Het Noorderlicht
Professional uit het boek Veldwerk
Workshophost bij Het Noorderlicht Boekenkast
Siets Bakker (1973) is een voorloper op het gebied van toegepast systemisch werk. Als organisatieadviseur begeleidde ze tientallen directies bij verandervraagstukken. Ze is opgeleid als begeleider van familie- en organisatieopstellingen, maar vindt het veel interessanter om vormen te vinden waarin systemische kennis in dagelijkse situaties kan worden toegepast.
‘Ze zeggen weleens dat ieder z’n eigen weg moet volgen. Maar die weg, die zie ik nooit. Ik ben gaan geloven dat er voor mij geen weg klaarligt. Als ik iets wil, moet ik eerst een weg maken. Dat is mijn ervaring tot dusver in mijn leven. Het maken van nieuwe wegen ben ik inmiddels heel erg leuk gaan vinden. Rake Vragen is een van die nieuwe wegen.’
Nadat Siets in 2015 Uitgeverij Het Noorderlicht heeft overgenomen, heeft ze zich ontwikkeld tot systemisch ondernemer. Siets begeleidt organisaties en directies met hun verandervraagstukken, als sparring partner of procesbegeleider en geeft lezingen en workshops over Rake Vragen, in binnen- en buitenland.
Boekenkast van Siets Bakker
In de boekenkast van Siets vind je een selectie van haar favoriete boeken.
Het zijn boeken die haar hebben geïnspireerd in haar ontwikkeling als professional evenals persoonlijk. Je vindt er bijvoorbeeld titels over systemisch werk & opstellingen, coaching, leiderschap en spiritualiteit. Laat je inspireren!
Mijn favoriet: Mijn leven, mijn werk
Het meest complete en compacte overzicht, van de hand van Hellinger zelf, over hoe hij naar het leven, wat we systemisch werk zijn gaan noemen en de betekenis hiervan kijkt. Met tussendoor het verhaal dat hij wilde vertellen over zijn jeugd en de ontwikkeling die hij doormaakte, samen met de ontwikkeling van opstellingen.
Siet’s andere favoriete boeken
‘Eeuwelingen’ van Steffie van den oord
In het jaar 2000 interviewde de auteur enkele tientallen mensen die op dat moment 100 jaar of ouder waren. Ze vertelden over hun jeugd, over hun familie, over wat toen normaal was. Ze waren op middelbare leeftijd tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak, dat geeft een heel eigen perspectief. Het lezen van deze verhalen is een soort van recente Nederlandse geschiedenis, vanuit het perspectief van mensen. Een soort van gewenste algemene ontwikkeling voor iedereen die met systemen werkt.
‘Tao en de kunst van familieopstellingen’ van Elmer HendrixÂ
Elmer schrijft zo lekker helder over de innerlijke houding bij systemisch werk. Als je het leest klinkt en voelt het volstrekt logisch. Het is echt zo’n boek dat je eerst één keer leest en dan later zo nu en dan nog willekeurige stukjes uit herleest; je vindt altijd iets interessants.
‘Ontmoetingen met het leven in de dood’ van Thomas Bryson en Ursula FrankeÂ
We snappen allemaal dat einde en dood bij het leven hoort. Maar hoe kijk je het nu echt aan? Thomas en Ursula Franke schrijven over hun ervaringen in een hospice en voegen hier hun eigen spirituele opvattingen en inzichten over de dood aan toe. De beschrijvingen van het proces in de laatste fase van het leven, lezen als mooie verhalen en hebben iets heel geruststellends: zoals mensen geleefd hebben, zo sterven ze ook.
‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ van Jaap Voigt
Systemisch werken is heel natuurlijk. Het is niet bedacht maar herkend. Dit boek is ook zo. Als je het ritme van seizoenen herkent, kun je overeenkomstig dit ritme leven en dus keuzes maken die overeenstemmen met de natuur de dingen. Eigenlijk net zoals wij in systemisch werken doen.