• Gratis verzending vanaf €20 in NL | €40 in BE
  • Op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende werkdag in NL in huis
  • Unieke workshops i.s.m. auteurs

Systemisch werken

Om te begrijpen wat systemisch werken precies inhoudt, is het belangrijk om eerst goed duidelijk te hebben wat een systeem is. Een ‘systeem’ is een groep die zich onderscheidt van andere groepen door hun eigen (zichtbare of onzichtbare) normen & waarden, opvattingen & regels, behoeften, wensen en verlangens. 

Je maakt als mens, bewust en vaak onbewust, deel uit van  tientallen systemen. Het eerste en vaak belangrijkste systeem is dat van je familie van oorsprong; je ouders en je broers en zussen in het bijzonder. In dit systeem heb je een vaste plek. Naast je gezin van herkomst, kan je bij systemen denken aan je school, je stad, je sportclub, je werk, een land en de samenleving: het zijn allemaal systemen op zichzelf. En ieder systeem is weer deel van een groter systeem.

Jane Coerts

De boekenkast van Jane Coerts

Natuurlijk staan er vele boeken van Jan Jacob Stam en Bert Hellinger in mijn boekenkast. Mijn favorieten: ‘Systemisch Coachen’ van Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder, Vleugels voor Verandering van Jan Jacob Stam, De kunst van het helpen van Bert Hellinger (een must voor elke begeleider!) en ‘De wijsheid is voortdurend onderweg’ van Bert Hellinger. Ik ga ervan uit dat deze boeken geen verdere toelichting behoeven.

Als je systemisch werkt,  kijk je als eerste naar onbewuste patronen binnen systemen. Daarbij kijk je vooral niet analytisch maar fenomenologisch. Dat betekent dat je kijkt naar het gehele plaatje en wat er ‘aan dat geheel’ is waar te nemen. Je laat alle informatie op diverse lagen binnenkomen. Je kleurt die informatie zo min mogelijk en probeert er dus zo min mogelijk aan toe te voegen of te veranderen. Je zoomt niet in op de details en slaat niet de weg in van ‘oorzaak en gevolg’.

De systemische benadering helpt vooral goed om de onderstroom (onzichtbare dynamieken) en daarbij behorende patronen, symptomen en verborgen mechanismen in beeld te krijgen. Het brengt het onbewuste meer in de bewustwording. Het start veelal met ‘erkennen wat er is’. Met rust, kracht en vitaliteit als gevolg van nieuwe stroming en energie in het betreffende systeem. Erkennen wat er is, is één van de meeste helende bewegingen die er zijn, aldus Bert Hellinger, de grondlegger van systemisch werk.

Uit de praktijk van vele opstellingen wereldwijd blijkt dat systemen streven om ‘compleet’ te willen zijn. Door zonder oordeel te observeren en te ontdekken, kan je onderzoeken wat in (het verleden van) het systeem gezien en erkend wil worden.  Alleen hierdoor al ontstaat een geheel nieuwe wereld aan (interventie)mogelijkheden.

Het Noorderlicht raadt de volgende boeken aan over systemisch werken:

Leanne Steeghs

over Systemisch Wijzer
door Siets Bakker en Leanne Steeghs

Ons ‘eigen boek’ is een praktisch en helder geschreven handboek waarin de kennis uit familie en organisatie-opstellingen op een heldere en nuchtere manier wordt vertaald naar de werkvloer. Je leest welke drie oerkrachten (= systemische principes) er werken in de onderstroom van organisaties en teams, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar systemisch werk is dit boek een goed begin, ook omdat de voorbeelden tot ieders verbeelding spreken!

Systemisch bewustzijn: hoe werken systemen

Systemisch bewustzijn ontstaat als:  

  • Je snapt dat er systemen bestaan

  • Je ziet hoe systemen het handelen van de mensen beïnvloeden

  • Je weet dat het systeem losse onderdelen van dat systeem kan beïnvloeden

Systemisch bewust handelen vraagt om steeds waar te nemen en uit te testen wat in het systeem compleet wil worden. Welke ordening in dit systeem flow brengt en hoe het zit met de uitwisseling in nemen en geven. Systemisch bewustzijn is verbonden met zowel het geheel als met de delen in het geheel.

Voor wie?

Systemisch werk is waardevol voor mensen die beroepsmatig te maken hebben met het functioneren van systemen. Denk hierbij aan families, relaties, culturen en de maatschappij. Maar ook organisaties en teams, coaches, sociaal-maatschappelijk werkers, jeugd-en gezinsprofessionals, loopbaanbegeleiders, docenten, trainers, kindercoaches, relatiecoaches en therapeuten kunnen systemisch werk onderdeel maken van hun werk. Het mooie is dat het mes aan twee kanten snijdt; je gaat een systeem uitdiepen maar maakt daarbij ook een enorme persoonlijke ontwikkeling mee. Daarom is het ook voor particulieren ontzettend interessant om hier meer over te lezen of om je zelfs systemisch te laten coachen. 

Winkelwagen1
-
+