Blog
‘Tijd om te gaan? De kracht van jonge generaties in organisaties
Veel bedrijven beginnen als familiebedrijven. Loyaliteit staat hierbij hoog in het vaandel. Maar is deze eigenschap wel zo waardevol als het klinkt? Het boek Organisatieopstellingen - het ambacht onderstreept: als je bestemming bereikt is, is het tijd om te gaan. En als je zelf niet gaat, dient de organisatie je te laten gaan. Blijf dus niet uit gewoonte of loyaliteit, maar kies bewust op tijd voor vertrek.
- Jacqueline Renders
- 8 juli 2025
- 3 minuten en 4 seconden leestijd
Organisatieopstellingen – het ambacht is een helder en zorgvuldig opgebouwd boek dat het vak van organisatieopstellingen serieus neemt. To the point, goed gestructureerd en met vakmanschap geschreven.
Centraal staat het Constellation Canvas: een model in zes fasen dat houvast biedt bij het begeleiden van organisatieopstellingen. Theorie en praktijk worden afgewisseld op een manier die zowel begrijpelijk als toepasbaar is. Het boek is bedoeld voor wie systemisch werk wil integreren in organisaties en teams.
In het begin van het boek wordt stilgestaan bij het verschil tussen familie- en organisatiesystemen. Ik vroeg me af of dit nog nodig was voor lezers die de basisprincipes waarschijnlijk al kennen. En toch bracht juist dit hoofdstuk me tot een inzicht.
Maar liefst 60% van de bedrijven in Nederland en 77% in België blijkt te zijn ontstaan als familiebedrijf. Misschien is dat wel de reden dat je bij organisaties vaak wordt verwelkomd in ‘de familie’ of hoort: ‘je past helemaal bij ons DNA’. Terwijl een organisatiesysteem, anders dan een familiesysteem, in de kern taakgericht is: je plek is er niet vanzelfsprekend, maar verbonden aan je bijdrage.
Dat besef werpt ook een ander licht op hoe we kijken naar loyaliteit binnen organisaties. In veel bedrijven leeft nog het idee dat blijven gelijkstaat aan betrokkenheid. De loyale werknemer, die zich jarenlang inzet en alles opzijzet voor ‘de goede zaak’, wordt vaak gezien als voorbeeld. Maar het boek onderstreept: als je bestemming bereikt is, is het tijd om te gaan. En als je zelf niet gaat, dient de organisatie je te laten gaan. Blijf dus niet uit gewoonte of loyaliteit, maar kies bewust op tijd voor vertrek.
En dat bracht me bij de jongere generaties op de werkvloer. Millennials én Gen Z worden geregeld bekritiseerd: ze zouden te snel van baan wisselen, zich te weinig binden. Misschien begrijpen deze generaties al van nature beter hoe een gezond systeem werkt. Ze verwarren werk niet met bestaansrecht. Ze kijken veel meer naar wat voor hen klopt en als het niet meer klopt komen ze in beweging. Ze nemen hun vertrek net zo serieus als hun komst.
Wat dit boek vooral laat zien: organisatieopstellingen goed begeleiden is echt een ambacht. Je voelt bij het lezen dat Philippe Bailleur en Leanne Steeghs dit vak tot in de haarvaten kennen en toepassen. Organisatieopstellingen – het ambacht is daarmee niet alleen een handboek voor vakgenoten, maar ook een uitnodiging aan leiders, begeleiders en veranderaars om de dynamiek onder de oppervlakte écht serieus te nemen.
Meer lezen over Organisatieopstellingen – het ambacht? Bestel het boek hier.
Over de auteur