Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Blog
Mark Reijnders – De inhoudelijke tunnelvisie van directies
Als het gaat om het leiden van een organisatie, is het hebben van een duidelijke visie en een strategisch plan van cruciaal belang. Echter, veel directies vallen in de valkuil dat ze zich eenzijdig richten op de inhoud en de resultaten.
- Mark Reijnders
- 23 augustus 2023
- 5 minuten leestijd
Het Belang van Teamdynamiek Over het Hoofd Gezien
Als het gaat om het leiden van een organisatie, is het hebben van een duidelijke visie en een strategisch plan van cruciaal belang. Echter, veel directies vallen in de valkuil dat ze zich eenzijdig richten op de inhoud en de resultaten. Ik typeer het als de schijnzekerheid van de inhoudelijke tunnelvisie. Door een eenzijdige focus op de inhoud zien ze de team dynamiek en de problemen die daaruit kunnen voortvloeien over het hoofd. De inhoud lijkt zo veilig en juist door het eenzijdig inhoudelijk benaderen van de strategie kan dit leiden tot ernstige gevolgen voor de organisatie. Zoals een verminder productiviteit, verhoogd verloop van medewerkers en uiteindelijk een achteruitgang van de algehele prestaties.Â
Juist waar een directie zich vooral wil focussen op de inhoud moet je als consultant scherp zijn. Scherp op dat wat wordt uitgesloten en de goede reden daarvoor. Eerlijk is eerlijk, de inhoud verbindt altijd vrij snel. En zonder het parallel opgaan met de team dynamiek schep je een precedent voor moeilijke gesprekken later in het proces. Mensen voelen aan dat ze het ergens niet over mogen hebben en houden vervolgens hun kruit droog. Ik kan de projecten aanwijzen waar de teamdynamiek ‘even NIET zo belangrijk was’ en die later als een boomerang weer terugkwam.Â
Eerst terug naar tunnelvisie; wat is het precies en waarom is het een probleem voor directies?Â
Tunnelvisie wordt vaak omschreven als een smalle, beperkte focus op één specifiek aspect van een probleem of situatie, zonder rekening te houden met de bredere context. In het geval van directies kan tunnelvisie zich manifesteren als een sterke nadruk op de inhoud van de taken en doelen van de organisatie, zoals financiële prestaties, productontwikkeling of marktaandeel, terwijl de teamdynamiek, de samenwerking en de onderliggende problemen binnen het team worden verwaarloosd.
Voor het optreden van tunnelvisie kunnen verschillende redenen zijn
Een van de belangrijkste redenen waarom directies in de valkuil van tunnelvisie kunnen vallen, is de druk om resultaten te behalen en te voldoen aan verwachtingen van stakeholders, zoals aandeelhouders, klanten of de raad van bestuur. Hierdoor kunnen ze gefocust raken op het behalen van meetbare doelen en deadlines, zonder oog te hebben voor de menselijke aspecten van het leiden van een team. Dit kan leiden tot een gebrek aan aandacht voor de teamdynamiek, de onderlinge relaties, de communicatie en de cultuur binnen het team.
Ik zie het regelmatig, teams die met de inhoud beginnen omdat de dynamiek in het team niet gezond is. In plaats van het aanpakken van de root-cause draait het team om de hete brei heen en gaat cruciale gesprekken uit de weg. Tevens wordt er dan vaak naar jou als consultant gekeken om de team dynamiek bespreekbaar te maken. ‘Doe jij het maar!’ Dat kan helemaal niet want jij voelt net als het team aan dat sommige mensen er wel en sommige mensen er ook niet over willen praten.Â
Zo komt het team terecht in een double bind – o wee als je het doet én o wee als je het niet doet. Dan maar de inhoud in. Het resultaat een verminderde motivatie, gebrek aan betrokkenheid, verhoogd verloop van medewerkers, verminderde creativiteit en innovatie, en uiteindelijk een afname van de prestaties van het team en de organisatie als geheel.
Bevorderen van een gezonde teamdynamiek
Het is belangrijk voor directies om zich bewust te zijn van de valkuil van tunnelvisie en proactief te handelen om een evenwicht te vinden tussen inhoud en teamdynamiek. Hier zijn enkele belangrijke stappen die directies kunnen nemen om deze valkuil te vermijden en een gezonde teamdynamiek te bevorderen:
- Ontwikkel een inclusieve cultuur: Een inclusieve cultuur waarin open communicatie, feedback en respect worden gestimuleerd, kan de teamdynamiek bevorderen. Directies moeten ervoor zorgen dat er een cultuur van vertrouwen en respect is waarin teamleden zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit kan helpen om problemen en uitdagingen binnen het team aan te pakken voordat ze escaleren.
- Investeer in teambuilding: Teamactiviteiten, workshops en trainingssessies kunnen de teamdynamiek verbeteren en teamleden helpen elkaar beter te begrijpen. Directies moeten investeren in teambuildingactiviteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van sterke relaties, het bevorderen van samenwerking en het oplossen van conflicten binnen het team.
- Stimuleer open communicatie: Open communicatie is een cruciaal element van een gezonde teamdynamiek. Directies moeten een cultuur van open communicatie bevorderen, waarin teamleden worden aangemoedigd om hun gedachten, ideeën en zorgen vrijelijk te delen. Dit kan helpen om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen.
- Investeer in individuele ontwikkeling: Directies moeten ook oog hebben voor de individuele behoeften en ontwikkeling van teamleden. Het aanbieden van kansen voor professionele groei en ontwikkeling, zoals training, coaching en mentoring, kan de motivatie en betrokkenheid van teamleden vergroten. Dit kan ook bijdragen aan een positieve teamdynamiek, waarin teamleden zich gesteund voelen in hun groei en ontwikkeling.
- Bewaak de teamdynamiek: Het is belangrijk voor directies om de teamdynamiek voortdurend te bewaken en eventuele problemen snel aan te pakken. Dit kan inhouden dat er regelmatig feedbacksessies worden gehouden, conflicten worden opgelost en eventuele obstakels voor een effectieve teamdynamiek worden aangepakt.
- Neem een holistische benadering: Directies moeten een holistische benadering hanteren bij het leiden van een team en niet alleen gefocust zijn op de inhoudelijke doelen en resultaten. Ze moeten ook oog hebben voor de menselijke aspecten, zoals de teamdynamiek, de communicatie en de cultuur binnen het team.
Change your mindset, change your story, change your strategy
Tunnelvisie op de inhoud kan een valkuil zijn waar veel directies in vallen. Wat kan leiden tot problemen met de teamdynamiek en uiteindelijk de prestaties van de organisatie beïnvloedt. Het is belangrijk om bewust te zijn van dit risico en dit mee te nemen in de contracteringsfase. Wat is de goede reden dat de dynamiek in het team wordt uitgesloten, bewust danwel onbewust. Ik geloof dat je zonder te werken aan de dynamiek en daarmee de mindset van het team niet succesvol bent in de executie van de strategie. Heel simpel, als je de mindset van mensen verandert dan verander je het verhaal van het team en daarmee ook hun strategie. Zo vernieuw je en zet je het team op het pad in plaats van dat je een pad schetst.Â